Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

LOW BATTERY AUTO CUT OFF


Ο αναγνώστης του blog μου και πολύ καλός μου φίλος Ηλίας, τροποποίησε το κύκλωμα της ανάρτησης LOW BATTERY INDICATOR και το βελτίωσε ώστε να διακόπτει αυτόματα την παροχή ενέργειας από την μπαταρία όταν πέσει η τάση της κάτω από το προρυθμισμένο όριο.

Η χρήση του κυκλώματος έγινε σε φώτα νυκτός που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενη μπαταρία και μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ για την φόρτιση τους. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε είναι για να μην καταστραφεί η μπαταρία από υπερβολική εκφόρτιση (αν δεν έγινε κανονική φόρτιση λόγω μη ηλιοφάνειας).
Σας παρουσιάζω λοιπόν εδώ το νέο βελτιωμένο κύκλωμα του Ηλία.


Το σχέδιο της κατασκευής

Η λειτουργία του κυκλώματος είναι απλή. Όσο η τάση της μπαταρίας είναι μεγαλύτερη από το προρυθμισμένο όριο το FET άγει και το φορτίο βρίσκεται υπό τάση. Εάν η τάση πέσει κάτω από το προρυθμισμένο όριο  τότε το FET παύει να άγει και το LED σβήνει. Αν το LED  δεν είναι απαραίτητο μπορεί να αφαιρεθεί για μικρότερη κατανάλωση.

Η πλακέτα με διαστάσεις 32 X 42 mm είναι μικρή και εύκολη. Έγινε αλλαγή στην θέση του FET ώστε αν σας χρειάζεται να μπορείτε να τοποθετήσετε ψύκτρα στο FET.

Οι εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι πολλές. Θα πρέπει να προσέξετε στην δική σας περίπτωση το φορτίο σας να είναι στην περιοχή που αντέχει το FET. Αν το φορτίο είναι μεγάλο μάλλον θα πρέπει να τοποθετήσετε μια ψύκτρα στο FET ή να επιλέξετε κάποιο μεγαλύτερο FET.










2 σχόλια:

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...