Η κατασκευή αυτή είναι ένα Arduino ειδικού σκοπού. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό του μικροελεγκτή Atmega328. Σε προηγούμενο άρθρο μου DIY Arduino για να μην ξοδεύετε πολλά.... σας έδειξα πως να χρησιμοποιήσετε ένα μικροελεγκτή Atmega328 στην θέση ενός arduino. Αυτό σας δίνει το πλεονέκτημα να μην δεσμεύετε μια πλακέτα arduino για κάθε κατασκευή σας καθώς επίσης να χρησιμοποιείτε ελάχιστο χώρο στην πλακέτα σας σε σχέση με ένα adruino board ενσωματωμένο.Έχει όμως και ένα βασικό μειονέκτημα. για να κάνετε αλλαγές στο sketch πρέπει να αφαιρείτε τον μικροελεγκτή από την πλακέτα να το τοποθετείτε σε arduino board ή σε breadboard για να τον προγραμματίσετε και να τον βάλετε πάλι πίσω. Προφανώς αν προκύψουν και άλλες δοκιμές πρέπει αυτή η διαδικασία να επαναληφθεί.Αυτό το πρόβλημα λύνει η παρούσα κατασκευή.
Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες κάτω από την πλακέτα έχει δύο πινοσειρές με μακριά ποδαράκια στην κλασσική απόσταση ενός ολοκληρωμένου. Αυτό κάνει την πλακέτα να "κουμπώνει" στην θέση του μικροελεγκτή (της εφαρμογής που δουλεύουμε) και να μπορεί να προγραμματιστεί σαν ένα κανονικό arduino ξανά και ξανά μέχρι να τελειώσει ο προγραμματισμός του χωρίς να κάνουμε αλλαγές πλακέτας τον μικροελεγκτή. Όταν όλα είναι έτοιμα βγαίνει η πλακέτα από την βάση του μικροελεγκτή και μεταφέρεται ο μικροελεγκτής από την βάση zif στην κατασκευή μας.
Στην κατασκευή υπάρχει επιλογή να αποσυνδεθεί ο κρύσταλλος των 16ΜΗz ώστε να λειτουργεί με τον κρύσταλλο της κατασκευής που κουμπώνει η πλακέτα μας. Θα μπορούσε να παραληφθεί ο κρύσταλλος από το arduino development board αλλά χρησιμοποιήθηκε με δύο βραχυκυκλωτήρες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πλακέτα και αυτόνομα σαν προγραμματιστής.
Η επικοινωνία με τον υπολογιστή μέσω USB θύρας βασίζεται στο ολοκληρωμένο CN340G που είναι εξαιρετικά φτηνό και κάνει την δουλειά του μια χαρά. Υπόψη ότι το Atmega328 πρέπει να έχει ήδη τον bootloader περασμένο για να μπορεί να επικοινωνήσει με το Arduino IDE. Αν έχετε καινούριο ΑΤMEGA328 χωρίς bootloader δείτε στο άρθρο εδώ πως θα περάσετε τον bootloader στο chip.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου