Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

[Component tester] Ελεγκτής εξαρτημάτων

Όσοι ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά έχουν πάντα περίσσευμα σε υλικά που είτε είναι καινούρια είτε περίσσεψαν από κάποιες κατασκευές είτε αφαιρέθηκαν από παλιές πλακέτες - κατασκευές.


Η χρησιμοποίηση αυτών των υλικών ειδικά των τελευταίων προϋποθέτει έναν έλεγχο των υλικών ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά και δεν είναι καμένα. Ένας γενικός έλεγχος μπορεί να γίνει με το πολύμετρο. Τελευταία όμως υπάρχουν κυκλώματα που ο προορισμός τους είναι να ελέγχουν τα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και να δίνουν όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το εξάρτημα που ελέγχουν.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω μια έτοιμη κατασκευή από το e-bay που είναι ειδικά για αυτό το σκοπό. Το παρακάτω έτοιμο κυκλωματάκι έχει δυνατότητα να κάνει έλεγχο σε πάρα πολλά εξαρτήματα.

Αυτό το κύκλωμα μπορεί να ελέγξει τρανζίστορ , MOSFET, Θυρίστορ, Triac, διόδους, διπλοδιόδους, αντιστάσεις, πυκνωτές, το ESR πυκνωτών και πηνία.  
Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση για το ποιο εξάρτημα ελέγχουμε. Βάζουμε όποιο εξάρτημα θέλουμε να ελέγξουμε και πατάμε το κουμπί έναρξης του τεστ. Η συσκευή κάνει αυτόματη ανίχνευση του εξαρτήματος και εκτός από τις τιμές που δείχνει σχετικά με το εξάρτημα, δείχνει την σειρά από τα ποδαράκια για τα εξαρτήματα που χρειάζεται όπως π.χ. τα τρανζίστορ και γενικότερα τα ημιαγωγά στοιχεία.
Όταν ελέγχει τρανζίστορ βρίσκει αν είναι ΝΡΝ ή ΡΝΡ, το συντελεστή ενίσχυσης (hfe) την τάση πόλωσης του εκπομπού και την σειρά από τα ποδαράκια. Στα MOSFET μετράει την τάση κατωφλίου πύλης και την χωρητικότητα πύλης.
Θέλει μεγάλη προσοχή η μέτρηση ηλεκτρολυτικών πυκνωτών να μην είναι φορτισμένοι. Αν υπάρχει φορτίο μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει την συσκευή, γι' αυτό πρέπει πάντα οι πυκνωτές να ξεφορτίζονται με βραχυκύκλωμα στα πόδια τους πριν την μέτρηση.

Περιοχές μέτρησης:
Αντιστάσεις: 0.1Ω-50MΩ
Πυκνωτές: 25pF-100000uF
Πηνία: 0.01mH - 20H

Η συσκευή τραβάει μόνο 20nA ρεύμα απενεργοποίησης και πρακτικά μπορεί να μένει πάντα υπό τάση, ενώ μετά την λειτουργία απενεργοποιείται αυτόματα.
Τροφοδοσία γίνεται από μια μπαταρία 9V.






 

5 σχόλια:

  1. Στα 30 ευρω τα εχουν παει απο 16 ευρω, το DRok και εδω τα απλα τα εχουν 45

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έριξα μια ματιά στο e-bay και βλέπω ότι είναι πιο οικονομικό από ότι όταν το αγόρασα, τώρα έχει περίπου 6,5 ευρώ + το κουτάκι περίπου 2,5 ευρώ από Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Μάρκο , γειά σας παιδιά. Τρομερό. Εγώ από e-bay μαζί με θήκη και καλώδια μπανάνες το βρήκα στα 17,59 + 2,49 τα μεταφορικά, έτοιμο κολλημένο προς χρήση. Αυτό βλέπει και υπέρυθρες. Να η φώτο του προϊόντος ( https://i.ebayimg.com/images/g/EoIAAOSwJkFdyla0/s-l1600.jpg )και να το link: https://www.ebay.com/itm/Affichage-graphique-polychrome-appareil-contr%C3%B4le-LCR-TC1-multifonctionnel-BR/264556963949?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2648

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Μαρκο, μπορεις σε παρακαλω να μου δωσεις το λινκ αγορας του στο e-bay? Μετραει ESR και μεγαλης χωρητικοτητας πυκνωτες; Γιατι οσα εχω βρει κατω απο 18 ευρω μετρανε μεχρι 100μF. Ειχε το Drok 14-16 ευρω και το πηγαν στα 30.
    https://www.amazon.com/Transistor-DROK-Capacitor-Capacitance-Automatic/dp/B01MS1FOYM?ref_=ast_sto_dp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, έχω ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορώ να ασχοληθώ. Το δικό μου το πήρα με γνώμονα την ποικιλία των εξαρτημάτων που μπορεί να κάνει έλεγχο. Αυτό που ρωτάς δεν το έχω προσέξει. Αν θέλεις όργανο ειδικά για το ESR των πυκνωτών θα πρέπει να δεις κάτι πιο εξειδικευμένο.

      Διαγραφή

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...