Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

LCD Tester με χρήση arduino pro mini

Αγοράζοντας οθόνες LCD 16X2 από Κίνα κάποιες από αυτές ήταν ελαττωματικές ως προς την εμφάνιση των χαρακτήρων. Θέλοντας να τις δοκιμάζω χωρίς να τις έχω ήδη κολλήσει σε κάποια εφαρμογή σκέφτηκα κα κάνω μια κατασκευή για αυτό το σκοπό.


Πρακτικά είναι μια κατασκευή που συνδέει μια οθόνη στο arduino με σκοπό να εμφανίσει μηνύματα για έλεγχο της οθόνης χωρίς να την κολλήσουμε στην κατασκευή. Για το σκοπό αυτό στη θέση του pin header έχουν μπει test pins. αυτά είναι μικρά πινάκια που έχουν ελατήριο και το μήκος τους αυξομειώνεται ενώ στην άκρη έχουν μια μικρή κεφαλή που δεν περνά μέσα από τις τρύπες της οθόνης.
Έτσι όταν βιδώσουμε την οθόνη στην θέση της τότε τα πινάκια εφαρμόζουν, κάνοντας επαφή, στις τρύπες που υπάρχουν στην οθόνη  LCD.
Η κατασκευή είναι πολύ απλή και έχει μόνο το arduino ένα μικρό τρίμμερ 10Κ για το contrast και μια αντίσταση για το LED του backlight.

 Η πλακέτα έγινε με την μέθοδο μεταφοράς τόνερ με σιδέρωμα. Δεν βγήκε και πολύ καλή αλλά για την δουλειά που προορίζεται ήταν μια χαρά.

To πρόγραμμα για το arduino μπορεί να είναι το παράδειγμα που περιλαμβάνει το arduino IDE και να τυπώσετε στην οθόνη όποιο μήνυμα θέλετε.




1 σχόλιο:

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...