Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Μετρητής χωρητικότητας μπαταριών Lion (Battery capacity tester)


Έχω βγάλει κάποιες 16850 μπαταρίες από παλιό laptop και δεν ξέρω αν αξίζουν να τις κρατήσω ή αν πρέπει να πάνε ανακύκλωση. Η σημερινή κατασκευή μας δίνει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένας μετρητής χωρητικότητας μπαταριών Lion και όχι μόνο.

Το κύκλωμα βασίζεται στην εκφόρτιση της μπαταρίας με σταθερό ρεύμα που μπορούμε να επιλέξουμε από τα μπουτόν. Ο χρόνος που θα εκφορτίζει με το ρεύμα αυτό μας δίνει την χωρητικότητα της μπαταρίας. Στην οθόνη βλέπουμε απ' ευθείας την χωρητικότητα σε mAh.



Το σχέδιο της κατασκευής.


Με το αριστερό μπουτόν αλλάζουμε το ρεύμα εκφόρτισης πατώντας το διαδοχικά αυξάνουμε το ρεύμα ενώ με το δεύτερο μπουτόν μειώνουμε αντίστοιχα. Αφού επιλέξουμε το ρεύμα που θέλουμε πατάμε περισσότερη ώρα το πλήκτρο πατημένο για ξεκινήσει η εκφόρτιση / μέτρηση της μπαταρίας. Θα ακουστεί ένας ήχος από το buzzer και θα ξεκινήσει η εκφόρτιση.
Το τρίτο πλήκτρο είναι reset του επεξεργαστή.
Για να έχουμε σωστή μέτρηση θα πρέπει η μπαταρία προς μέτρηση να είναι πλήρως φορτισμένη.
Η κατασκευή της πλακέτας είναι αρκετά εύκολη αφού είναι μονής όψης χωρίς βραχυκυκλωτήρες. Μπορεί να γίνει εύκολα με την μέθοδο θερμομεταφοράς τόνερ του τυπωμένου στην πλακέτα. Έχω προσθέσει ένα PDF αρχείο με την πλακέτα με πιο παχιές γραμμές και pad ώστε να γίνεται εύκολα στο χέρι. Στο ίδιο αρχείο θα βρείτε και την διάταξη των υλικών αν θέλετε να την τυπώσετε από την πάνω πλευρά της πλακέτας όπως φαίνεται στην φωτογραφία δίπλα.

Τα αρχεία της κατασκευής μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ


4 σχόλια:

  1. ποια είναι τα υλικά που χρειάζεται αυτή η κατασκευή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλα τα υλικά αναγράφονται οι τιμές τους πάνω στο ηλεκτρονικό σχέδιο.

      Διαγραφή
  2. h\η κατασκευη ειναι για μονο μια μπαταρια? πως θα μπορουσαμε να μετρησουμε μια συστοιχία απο δυο η τρεις μαπταριες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή η τάση της μπαταρίας εφαρμόζεται απ΄ ευθείας στην αναλογική είσοδο του arduino nano, αν έχεις 2 μπαταρίες σε σειρά θα κάψεις την είσοδο του επεξεργαστή. Αν είναι παράλληλα μπορεί να την μετρήσει αλλά θα βλέπεις την συνολική χωρητικότητα. Αν κάποια από τις δύο δεν είναι καλή, δεν θα ξέρεις ποια.

      Διαγραφή

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...