Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Mini PSU - Μικρό τροφοδοτικό με LM78XX

Το μικρό αυτό τροφοδοτικό είναι κατάλληλο για να τροφοδοτήσουμε κάποια από τις κατασκευές μας π.χ. η πλακέτα μας μπορεί να τροφοδοτήσει τα ψηφιακά όργανα σε ένα τροφοδοτικό ή άλλη κατασκευή. Είναι ένα πολύ εύκολο κύκλωμα και για τον πιο αρχάριο DIYer.

To LM78XX, όπου τα δύο τελευταία ψηφία ΧΧ είναι η τάση στην οποία θέλουμε την τάση εξόδου  π.χ. το LM7805 σταθεροποιεί στα 5V κλπ., είναι ένας κλασσικός σταθεροποιητής τάσης που δεκαετίες τώρα λειτουργεί αξιόπιστα σε πολλά κυκλώματα. Το ρεύμα που μπορεί να δώσει είναι έως 1Α (με κατάλληλη ψήκτρα). Για μικρά ρεύματα δεν χρειάζεται να βάλουμε ψήκτρα.

Η πλακέτα είναι έτοιμη από την Κίνα. Πολύ λίγα υλικά χρειάζονται για την κατασκευή και το συνολικό κόστος είναι πολύ μικρό.
Χρειάζεται ένας κατάλληλος μετασχηματιστής για να μετατρέψει τα 230V AC του δικτύου σε κατάλληλη τάση ανάλογα με την τάση εξόδου που θέλουμε.






3 σχόλια:

  1. Το εφτιαξα χθες βραδυ σε διατρητη μινι πλακετα για να βγαζει σταθερα 10 βολτ (LM 7810) για να λειτουργει τον ανεμιστηρα στο τροφοδοτικο και σημερα που το δοκιμασα πριν το τοποθετησω ανεβαζε 16+ βολτ με ταση εισοδου 21 βολτ Dc. Το μονο που του προσθεσα ηταν ενας πυκνωτης στην εξοδο 100μF παραλληλα με τον 100nF (και στην εισοδο 330nf) Το διελυσα και θα το φτιαξω παλι απο την αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Η Μάλλον φταίει η μεγάλη τάση εισόδου, ή το 7810 δεν είναι καλής ποιότητας. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι με την τάση στην είσοδο, βάλε ένα 7815 ακριβώς πριν από το 7810 για να ρίξεις την τάση σταδιακά. Θα δουλέψει σίγουρα.

      Διαγραφή
  2. Μαλ@@@ια ειχα κανει με βραχυκυκλωμα, ηταν πανω σε απλη διατρητη πλακετα με δυο σειρες κελλιων και περιπου 3 cm μηκος. Στα απλα πραγματακια θα την πατησεις. Το ξαναφτιαξα και βγαζει 9.95 Ψ με 30v εισοδο. Περαστικα ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...