Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Αποθειικωτής μπαταριών

Αποθειικωτής μπαταριών


 
Το κύκλωμα είναι μια κατασκευή που ο ρόλος της είναι να κρατάει ζωντανή την μπαταρία του αυτοκινήτου.
Οι μπαταρίες μολύβδου με τον χρόνο και κυρίως όταν δεν χρησιμοποιούνται για αρκετό καιρό όπως για παράδειγμα οι μπαταρίες σκαφών επάνω στις πλάκες τους πιάνουν θείο και αυτό αποδυναμώνει την φόρτιση εκφόρτιση της μπαταρίας και μετά από πολύ μεγάλο διάστημα την κάνουν άχρηστη.


Το κύκλωμα που περιγράφεται στο άρθρο τροφοδοτείται από την ίδια την
μπαταρία και παράγει στιγμιαίους παλμούς της τάξης των 30-50V που ενεργούν σαν χτυπήματα πάνω στις πλάκες. Αποκολλούν το θείο από τις πλάκες το οποίο πέφτει στο πάτωμα της μπαταρίας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί DIYers που δηλώνουν ότι αναζωογόνησαν την μπαταρία τους σχεδόν από νεκρή.

Το κύκλωμα το δοκίμασα και λειτουργεί μια χαρά αλλά δεν έχω ιδίαν πείρα από νεκρανάσταση μπαταρίας μια και η μπαταρία του αυτοκινήτου μου λειτουργεί ακόμη μια χαρά.

3 σχόλια:

  1. το κύκλωμα είναι του αυτό του ελέκτορ? το είχα φτιάξει πολύ παλιά και ανέστησα μια μπαταρία που θα πήγαινε για ανακύκλωση αλλά πήρε αρκετό χρόνο πάνω από μήνα στη συντήρηση μέσω τροφοδοτικού και αποθειικωτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγι το κύκλωμα δεν είναι από το Elector. Alastair Couper λέγεται ο σχεδιαστής του. Το σχέδιο είναι κλασσικό και το έχουν αντιγράψει πολλοί. Κυκλοφορεί επίσης και σε κιτ στο e-bay.

      Διαγραφή

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...