Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτρονική κλειδαριά - Elektronic key lock.

Η κλειδαριά δουλεύει με τετραψήφιο κωδικό ο οποίος είναι αποθηκευμένος στην flash μνήμη του μικροελεγκτή και υπάρχει δυνατότητα να αλλαχτεί.
Μόλις πατηθεί ο κατάλληλος συνδυασμός και η δίεση κλείνει το ρελέ για μερικά δευτερόλεπτα. Την ώρα που δίνουμε τα ψηφία ακούγετε ένα μπιπ για κάθε ψηφίο που δίνουμε. Υπάρχουν δύο ενδεικτικά LED. Το ένα (κόκκινο) ανάβει μόνιμα όσο υπάρχει τροφοδοσία στο κύκλωμα και κάνει στιγμιαίο σβήσιμο με κάθε πλήκτρο. Μετά από επιτυχή κωδικό σβήνει το κόκκινο LED κσι ανάβει το πράσινο LED για όσο είναι κλειστό το ρελέ.

Για αλλαγή του κωδικού πατάμε τον παλιό κωδικό (αρχικά είναι 1234) το * νέο κωδικό # ξανά τον νέο κωδικό # και ο νέος κωδικός αποθηκεύεται στη μνήμη.
Για να ξεκλειδώσουμε πατάμε κωδικός # π.χ. 1234#


Το ρελέ μπορεί να τροφοδοτήσει ένα κυπρί που να ανοίγει κάποια πόρτα, ή να δώσει εντολή αφόπλισης συναγερμού ή οτιδήποτε άλλο.

Η πλακέτα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να δέχεται δύο τύπους πληκτρολογίων. Το πλαστικό που φαίνεται στην εικόνα και το αυτοκόλλητο μεμβράνης. Τα πληκτρολόγια δεν έχουν την ίδια διάταξη ακροδεκτών οπότε δεν ταιριάζουν στην ίδια θέση. Το πλαστικό πληκτρολόγιο ταιριάζει αντικριστά με την πλακέτα στη θέση keyb2 και μπορεί να στερεωθεί με βίδες στην πλακέτα, φυσικά μπορεί να συνδεθεί και με καλώδια. Το πληκτρολόγιο μεμβράνης συνδέεται στη θέση keyb1. Προσοχή στην σύνδεση. Αν συνδεθούν ανάποδα η κλειδαριά δεν θα λειτουργήσει, ζημιά όμως δεν θα γίνει, γυρίστε το βύσμα σωστά.

Τα αρχεία της κατασκευής θα τα βρείτε εδώ



Οι πλακέτες για την κατασκευή.

Πλακέτες υπάρχουν διαθέσιμες δείτε εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...