Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Πλακέτα ανάπτυξης με τον ATMEGA128

Η κατασκευή αυτή είναι μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο ATMEGA128 στη θέση ενός ATMEGA328 του arduino. O μικροελεγκτής ATMEGA328 είναι αρκετά δυνατός για απλές κατασκευές, όμως όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο περίπλοκο είτε η μνήμη flash για το πρόγραμμα δεν θα μας φτάνει είτε η RAM θα είναι λίγη για τις μεταβλητές του προγράμματος είτε τα GPI/O του δεν θα μας φτάνουν επειδή είναι λίγα. O ATMEGA128 είναι ένας παλιός μικροελεγκτής η τιμή του οποίου πλέον έχει πέσει πολύ χαμηλά. Αγοράστηκε από Aliexpress για 1,5 ευρώ δηλαδή φτηνότερα από έναν ATMEGA328, και αυτός είναι και ο λόγος που δεν πάμε σε έναν atmega2560 που είναι πραγματικά πολύ δυνατός αλλά σε περίπου 10πλάσια τιμή.

O ATMEGA128 διαθέτει 64 πόδια και οι σημαντικότερες διαφορές του με τον ATMEGA328 είναι τα 53 Ι/Ο που έχει, η μνήμη flash για αποθήκευση προγράμματος που είναι 128ΚΒ δηλαδή τετραπλάσια από αυτή του atmega328, τα δύο hardware σειριακά κανάλια που διαθέτει, διπλάσια RAM, τετραπλάσια ΕΕΡRΟΜ. 
Ο ATMEGA128 διαθέτει bootloader με δυνατότητα να προγραμματιστεί σαν ένας arduino απ' ευθείας από την USB θύρα του υπολογιστή (μέσω USB to TTL μετατροπέα).

Το σχέδιο της κατασκευής

Στην πλακέτα της κατασκευής μας έχει ενσωματωθεί ο μετατροπέας USB to TTL CH340C ή εναλλακτικά ο CH340G για εύκολο προγραμματισμό, καθώς επίσης υπάρχουν και 8 LED και 4 button για ευκολία στις δοκιμες. Υπάρχει επίσης θύρα ISP για το κάψιμο του booloader ή και για προγραμματισμό μέσω προγραμματιστή.  Έχει προβλεφτεί και μία θύρα I2C για εύκολη σύνδεση οθόνης (προς το παρόν δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη). Υπάρχει και θέση για τον κρύσταλλο που χρειάζεται το RTC που διαθέτει ο ATMEGA128 (εφόσον χρησιμοποιηθεί).

Προς το παρόν έχω κάψει τον bootloader και έχω ανεβάσει απλό προγραμματάκι (φώτα του KIT) για να επιβεβαιώσω την λειτουργία της πλακέτας. Στα μισά του βίντεο η πλακέτα επαναπρογραμματίζεται και τα LED αναβοσβύνουν αργά.


Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει το ATMEGA128 μπορώ να δώσω τα gerbers για εκτύπωση πλακέτας. Δεν ανεβάζω το σχέδιο της πλακέτας γιατί είναι διπλής όψης και αρκετά δύσκολο για να τυπωθεί πλακέτα στο χέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...