Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Μετρητής ημερών εκκόλαψης και ελεγκτής γυρίσματος αυγών


 Μία κατασκευή για όσουν κατασκευάζουν DIY εκκολαπτήρια αυγών. Η συνήθης πρακτική είναι να τοποθετείται ένας αυτόνομος ελεγκτής θερμοκρασιάς, απλός ή με ενσωματωμένο ελεγκτή υγρασίας. Ελέγχοντας την θερμοκρασία και την υγρασία που είναι τα κυρίαρχα χαρακρηριστικά ενός εκκολαπτηρίου, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει και να παράγει εκκολάψεις αυγών. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης του εκκολαπτηρίου να παιδεύται γιατί επιπλέον χρειάζεται να παρακολουθεί την εκκόλαψη συνεχώς και να περιστρέφει τα αυγά τουλάχιστον κάθε 6 με 8 ώρες, δηλάδή 3-4 φορές το 24ωρο. Επιπλέον επειδή η εκκόλαψη διαρκεί 21 μέρες (για κοτόπουλα) είναι λίγο δύσχρηστο να υπολογίζεις συνέχεια σε ποια μέρα βρίσκεσαι. 

Η κατασκευή αυτή λοιπόν έρχεται να συμπληρώσει την λειτουργία του απλού χειροποίητου εκκολαπτήριου με αυτόματο γύρισμα σε διαστήματα που καθορίζει ο χρήστης και έχει ένδειξη των ημερών εκκόλαψης.



Το μεγάλο πλεονέκτημα του μετρητή είναι ότι δεν επιρρεάζεται από διακοπές της τάσης. Αν δηλαδή διακοπεί το ρεύμα και επανέλθει αργότερα συνεχίζει να δείχνει τις σωστές ημέρες και το σωστό υπόλοιπο χρόνου για το επόμενο γύρισμα. Αν η διακοπή είναι πολύωρη και στο ενδιάμεσο διάστημα θα έπρεπε να γίνει γύρισμα των αυγών, τότε ο μετρητής το καταλαβαίνει και κάνει γύρισμα των αυγών εκείνη την στιγμή και ταυτόχρονα επανατοποθετεί τον χρόνο στο σωστό διάστημα για το επόμενο γύρισμα.

Διαθέτει δύο LED για έδειξη λειτουργίας εκκόλαψης και γυρίσματος αυγών (ανάβει κατά την ώρα που λειτουργεί ο κινητήρας γυρίσματος),  καθώς και δύο οθόνες LED dipla;y 7 τμημάτων, για τις ενδείξεις ώρας επόμενου γυρίσματος και ημερών. Έχουν επιλεχτεί οθόνες με LED 7 τμημάτων για να είναι ορατές από αρκετή απόσταση. Η ένδειξη επόμενου γυρίσματος δείχνει σε πόση ώρα και λεπτά θα γίνει το επόμενο γύρισμα. Όταν βρίσκεται στην τελευταία ώρα πριν το γύρισμα η ένδειξη αλλάζει σε λεπτά και δευτερόλεπτα. Μόλις κλείσει ένα κύκλο γυρίσματος επανατοποθετήται αυτόματα γα το επόμενο γύρισμα. Η ένδειξη ημερών δείχνει τις ημέρες που πέρασαν είτε τις μέρες που απομένουν (αντίστροφη μέτρηση από προκαθορισμένο αριθμό). 

 


Η πλακέτα μπορεί να συνεργαστεί είτε με έτοιμη ραφιέρα είτε με χειροποίητη αρκεί το μοτέρ γυρίσματος να λειτουργεί πάντα προς την ίδια φορά περιστροφής, Το μοτέρ μπορεί να είναι είτε 12V είτε 230V AC. Η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται από εξωτερική πηγή μέσω της επαφής του ρελέ της πλακέτας.

Οι ρυθμίσεις γίνονται με τα τρία πλήκτρα δεξιά  (Set | + | - ). Πατόντας το πλήκτρο set δείχνει τον κωδικό της παραμέτρου και αμέσως μετά αλλάζει αυτόματα στην τιμή της παραμέτρου. Την ώρα που βλέπουμε την τιμή μπορούμε να την διορθώσουμε με τα + | - .

Το σχηματικό της κατασκευής.




Επειδή τον κώδικα δεν θέλω να τον δημοσιεύσω αν θέλετε να το κατασκευάσετε στείλτε μου μήνυμα ή αφήστε σχόλιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...