Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Digital up counter - Ψηφιακός μετρητής 0-9999 με τον PIC16F628A

   O Ψηφιακός μετρητής τεσσάρων ψηφίων μπορεί να μετρήσει από το 0 έως το 9999. Η μέτρηση μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού ή μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα διακόπτη (θέση reed switch) για μετράει αυτόματα. Ο διακόπτης μπορεί να είναι μαγνητική επαφή ή φωτοκύτταρο ή οτιδήποτε άλλος διακόπτης που ταιριάζει στην εφαρμογή μας. Μπορεί να λειτουργήσει με οθόνη LED είτε κοινής ανόδου είτε κοινής καθόδου.


Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη με πολύ λίγα υλικά. Η πλακέτα είναι διπλής όψης διαστάσεων 35x50 mm και είναι κατασκευασμένη βιομηχανικά. Αν θέλετε να κάνετε την κατασκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάτρητη πλακέτα, η να μου ζητήσετε πλακέτα (όσο υπάρχουν διαθέσιμες δείτε την σελίδα PCB από το μενού επάνω).


Ο διακόπτης SW1 εφόσον είναι κλειστός (βραχυκύκλωμα με την γείωση) μας δίνει την δυνατότητα με το κλείσιμο της τροφοδοσίας και την επαναφορά της να συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε να μετράει. Αν ο διακόπτης είναι ανοικτός η μέτρηση ξεκινάει από το 0.
Λειτουργεί με μια μπαταρία Li-on 3,7V απ'ευθείας χωρίς μετατροπέα τάσης ή από μετατροπέα τάσης δικτύου σε ανάλογη τάση. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα φορτιστή TP4056 για την μπαταρία για να φορτίζει από φορτιστή κινητού και να είναι αυτοδύναμη κατασκευή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...