Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Arduino message board: Πινακίδα μηνυμάτων με arudino.

 Εδώ και πολύ καιρό έχω αγοράσει από το e-bay 5 μικρά module που το κάθε ένα είναι ένα LED Display 8*8 με οδήγηση από το MAX7912. Πρόσφατα βρήκα το χρόνο να ασχοληθώ με αυτά.
Στη φωτογραφία αριστερά φαίνεται τελειωμένη η πινακίδα μηνυμάτων. Προς το παρόν για να αλλάξει το μήνυμα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί ο Atmega328. Μελοντικά σκοπεύω να βελτιώσω την κατασκευή με πιο εύκολο τρόπο αλλαγής του μηνύματος καθώς επίσης  ένδειξη ημερομηνίας ώρας θερμοκρασίας  και υγρασίας. 




Στην παλκέτα υπάρχει αναμονή για ένα ακόμη module για να μεγαλώσει λίγο ακόμη η πινακίδα.
H πλακέτα ενσωματώνει ένα Αtmega328 για την εμφάνιση των μηνυμάτων ώστε η πλακέτα να είναι αυτοδύναμη, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο arduino εξωτερικά.

Όλη η κατασκευή είναι πολύ απλή και η πλακέτα μονής όψης οπότε κατασκευάζεται εύκολα. Έχει σταθεροποιητή τάσης 5V  οπότε μπορεί νατροφοδοτηθεί με οποιαδήποτε τάση 8-12V. Το μήνυμα είναι κυλιόμενο από δεξιά προς τα αριστερά κα επαναλαμβάνεται συνεχώς. Δείτε το βίντεο παρακάτω.

Το πρόγραμμα  (.ΙΝΟ) για τον επεξεργαστή θα το βρείτε στο link παρακάτω μαζί με τα αρχεία της κατασκευής. Μπορείτε να το τροποποιήσετε κατά βούληση ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Αν βρώ χρόνο θα του περάσω και Ελληνικούς χαρακτήρες για να μπορώ να γράφω και μηνύματα στα Ελληνικά. Στα μελλονυικά επίσης σχέδια είναι η κατασκευή πλακέτας όπου τα module να υλοποιούνται επάνω της χωρίς να χρειάζεται να κουμπώνουν επάνω της.

 




2 σχόλια:

  1. Γεια σου Μάρκο,
    Έχω βάλει ελληνικά σε ένα scroller που έκανα παλιότερα. Έχω ανεβάσει το sketch στο blog μου, εδώ:
    http://tsoukias.eu/wordpress/2015/01/tinkering-with-led-displays/

    Μπορεί να σε βοηθήσει. Και εγώ δεν το έψαξα για αλλαγή του μηνύματος γιατί δε χρειαζόταν εκεί, αλλά κάτι θα βρεις που θα σου ταιριάζει δεν μπορεί...

    Ωραία και μαζεμένη η πλακέτα πάντως, μου αρέσει.
    Θόδωρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και τον κώδικα που διαθέτεις μέσω του blog σου.

      Διαγραφή

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...