Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

DIY arduino: φτιάξτε το δικό σας arduino



Παρότι οι κλώνοι του arduino από το e-bay είναι πολύ φτηνοί (η έκδοση με Atmega328P DIP28 κάνει περίπου 5 ευρώ) μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας κλώνο. Στην κατασκευή που σας παρουσιάζω έχω σχεδιάσει την πλακέτα σε μονή όψη με κλασσικά υλικά με ακίδες (ΤΗ), έχει μόνο ένα ολοκληρωμένο SMD, ώστε να είναι εύκολα κατασκευάσιμη από τον καθένα. Για την κατασκευή της πλακέτας μπορείτε να δείτε εδώ. Λόγω του ότι έχει αρκετές ψιλές γραμμές νομίζω η πιο κατάλληλη μέθοδος είναι με φωτοευαίσθητη πλακέτα όπως έκανα και εγώ την δική μου, αλλά πιθανόν με προσοχή να γίνει και με την μέθοδο της θερμομεταφοράς τόνερ.








To arduino μας εδώ είναι μια πιο λιτή έκδοση του κανονικού. Έχει τροφοδοσία με σταθεροποιητή για να μπορείτε να το τροφοδοτήσετε με 8-12V, δύο LED για ενδείξεις (Power και D13), όλες τις αναλογικές και ψηφιακές εισόδους - εξόδους στις ίδιες ακριβώς θέσεις με το arduino, και επίσης επικοινωνία USB με τον υπολογιστή για εγγραφή των προγραμμάτων μας.
Οι ελλείψεις είναι: Το σταθεροποιητικό 3,3V για αντίστοιχη τάση, η ενδεικτική λυχνία LED για ένδειξη προγραμματισμού, τα pin εισόδου προγραμματισμού από προγραμματιστή και τα pin ΑREF και IOREF.

Αν σας δυσκολεύει το κομμάτι με το SMD ολοκληρωμένο μπορείτε να το παραλείψετε, μόνο που θα πρέπει να φορτώνετε το πρόγραμμα είτε βάζοντας τον Atmega328 πάνω σε άλλο arduino είτε συνδέοντας την πλακέτα με άλλο arduino στο ρόλο του προγραμματιστή.

Από πλευράς κόστους με υλικά αγορασμένα από την Κίνα το κόστος δεν ξεπέρασε αυτό ενός αντίστοιχου κλώνου από Κίνα. Φυσικά αν συνυπολογίσουμε τις ελλείψεις του σε σχέση με τον έτοιμο κλώνο από Κίνα και την εργασία που χρειάστηκε για να γίνει μπορούμε να πούμε ότι είναι ασύμφορο σαν κατασκευή. Αλλά αν θέλετε να χαρείτε την κατασκευή και να λέτε ότι είναι το δικό σας arduino σας προτρέπω να το κατασκευάσετε.

Το αρχικό σχέδιο δεν δούλεψε σωστά στο ανέβασμα του προγράμματος στο arduino. Για να διορθωθεί το πρόβλημα χρειάστηκε να προσθέσω ένα πυκνωτή από το 13 ποδαράκι του CH340G στο reset του arduino. Αυτό διόρθωσε το πρόβλημα και τώρα ανεβαίνει το πρόγραμμα από το arduino IDE κανονικά.
Τον πυκνωτή τον έχω διορθώσει στο σχέδιο και στην πλακέτα οπότε αν κατεβάσετε τα αχρεία και το κατασκευάσετε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον πυκνωτή, είναι στη θέση του.


Τα αρχεία της κατασκευής θα τα βρείτε εδώ

UPDATE: 27-05-20
Πρόσφατα βελτίωσα την κατασκευή σε μια νέα version η οποία δεν υστερεί σε τίποτε σε σύγκριση με το κανονικό arduino uno. Επιπλέον έκανα παραγγελία πλακέτες με βιομηχανική παραγωγή και παρακάτω σας τις παρουσιάζω.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...