Εκτός φυσικά από αυτή την περίπτωση υπάρχουν και αυξομειώσεις στην τάση από την ΔΕΗ και μάλιστα σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι έντονο και καίγονται συσκευές.
Το κύκλωμα στο παρόν άρθρο λύνει αυτό το πρόβλημα. Επιτηρεί την τάση του δικτύου (ή της γεννήτριας) ώστε να βρίσκεται μέσα σε κάποια επιλεγμένα ρυθμιζόμενα όρια, εγώ ρύθμισα από 205V χαμηλό έως 240V υψηλό.
![]() |
Το σχέδιο του κυκλώματος |
![]() |
Τοποθέτηση υλικών στην πλακέτα |
Ρύθμιση.
Η ρύθμιση των ορίων της τάσης μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την χρήση ενός Variac. Με το variac μπορούμε να δώσουμε στο κύκλωμα μας εναλλασόμενη τάση από 0 έως 260V. Ρυθμίζουμε από το variac τάση 205V και ρυθμίζουμε το τρίμερ μέχρι να ανάψει το LED του χαμηλού ορίου. Αντίστοιχα δίνουμε 240V και ρυθμίζουμε το τρίμερ για το άνω όριο. Αν δεν έχουμε variac μπορούμε να μετρήσουμε την συνεχή τάση μετά τις διόδους με κανονική τροφοδοσία 220V και να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση την τάση για 205 και 240V και να δώσουμε αυτές τις τάσεις μετά τις διόδους χωρίς συνδεδεμένο μετασχηματιστή, από ένα ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό εργαστηρίου.
Στο βίντεο φαίνεται η λειτουργία του κυκλώματος τροφοδοτούμενο από ένα variac.
Ο Μ/Σ πλακέτας που έβαλα αρχικά απεδείχθη μικρός για την λειτουργία του κυκλώματος οπότε χρησιμοποίησα έναν μεγαλύτερο κατάλληλο σε watt και τον σύνδεσα στην πλακέτα με καλώδια.
Τα αρχεία της κατασκευής είναι εδώ
Έχω άδικο εγώ που σε λέω δάσκαλο? χρησιμότατο κύκλωμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα. πολύ ενδιαφέρον κατασκευή. μπορείς να αναγράψεις και τις ονομαστικές τιμές των στοιχείων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τιμές των υλικών φαίνονται στο σχηματικό. Το IC3 είναι regulator 12V για να παίρνει το ρελέ 12V όταν η τάση δικτύου είναι υψηλή και να μην κινδυνεύει να καεί. Ο Μετασχηματιστής είναι 230/12V-1Α.
ΔιαγραφήΑρχικά ο μετασχηματιστής που χρησιμοποίησα πάνω στην πλακέτα ήταν μικρός οπότε χρησιμοποίησα μεγαλύτερο εκτός πλακέτας. Έτσι η πλακέτα δεν έχει καθόλου επαφή με τα 220V.