Ένα ιστολόγιο για όσους αγαπούν τις ηλεκτρονικές κατασκευές...

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Κατασκευή DDS Function generator

Πρόσφατα τελείωσα την καινούρια μου γεννήτρια συναρτήσεων. Είχα φτιάξει μια γεννήτρια συναρτήσεων παλιότερα ( ~ πριν 30 χρόνια) με το XR2206 από το ELEKTOR. Και η παλιά είναι πολύ καλή και λειτουργεί ακόμη αλλά ήθελα να βλέπω κατευθείαν την συχνότητα αντί να πρέπει να χρησιμοποιήσω τον παλμογράφο ο οποίος είναι επίσης ίδιας ηλικίας και δεν έχει ψηφιακές ευκολίες.


Η γεννήτρια είναι ίδια με το γνωστό κινέζικο κιτ. Εγώ δεν αγόρασα το κιτ και την έφτιαξα μόνος μου κυρίως επειδή δεν μου έκανε η διάταξη των υλικών και των χειριστηρίων πάνω στην πλακέτα του kit. Υπολογίζω ότι θα πρέπει να μου κόστισε και λιγότερο.

Το σχέδιο για όσους το θέλουν είναι από εδώ http://www.scienceprog.com/avr-dds-s...generator-v20/
Δίνει επίσης και την πλακέτα σε αρχείο eagle. Εγώ ακολούθησα μόνο το σχηματικό και έκανα δικές μου πλακέτες (δεν μου φάνηκε και πολύ καλή η διάταξη των υλικών που ακολούθησε ο αρθρογράφος-κατασκευαστής ).

Μου αρέσει να σπάω την κατασκευή σε κομμάτια έτσι ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να μην κάνω όλη την κατασκευή από την αρχή αλλά μόνο ένα μέρος. Έκανα μια πλακέτα για το ψηφιακό μέρος μία για την έξοδο μια για τα πλήκτρα μία για μετατροπή της πινοσειράς της οθόνης σε καλωδιοταινία (αυτή την είχα έτοιμη από παλιότερα) και μια για το τροφοδοτικό. Το ψηφιακό μέρος δούλεψε άψογα από την αρχή, η έξοδος μου έκανε προβλήματα (παραμόρφωνε την κυματομορφή) και τελικά την αντικατέστησα με άλλο σχέδιο από άλλη γεννήτρια.

Πιο πολύ χρόνο μου πήρε η προσαρμογή στο κουτί. Όλη η κατασκευή στήθηκε στα μέτρα του κουτιού. Οπότε πρώτα απέκτησα το κουτί από το e-bay <10ευρώ στη συνέχεια ξεκινώντας από την πρόσοψη, προσάρμοσα τα χειριστήρια στο διαθέσιμο χώρο. Τα ποτενσιόμετρα επειδή δεν χωρούσαν στην πρόσοψη κάτω από την οθόνη στηρίχτηκαν πιο πίσω και ο άξονάς τους περνά σύριζα από την οθόνη.
Γενικά η προσαρμογή στο κουτί πήρε πολύ χρόνο με τα ατελείωτα βάλε βγάλε για μετρήματα και προσαρμογές αλλά νομίζω το αποτέλεσμα με αποζημίωσε.

Και μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή.


UPDATE:  Βοήθεια για την κατασκευή της πρόσοψης. Αν θέλετε να κατασκευάσετε την γεννήτρια με το ίδιο κουτί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία της πρόσοψης που θα βρείτε εδώ
Υπάρχουν τρία αρχεία. Το αρχείο front1.jpg είναι οδηγός τρυπήματος. To front2.jpg είναι χρωματικό φόντο που μπορείτε να επεξεργαστείτε σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και το font3.jpg είναι το αρχείο με τα γράμματα και τα μαύρα περιγράμματα.

Για να κάνετε μια μάσκα ίδια με την δική μου, τυπώστε το μαύρο (font3.jpg) σε mirror πάνω σε διαφανές φύλλο. Τυπώνετε σε χαρτί το φόντο (front2.jpg) ανοίγετε οπή στο χώρο του LCD και κολλάτε το διάφανο φιλμ πάνω στο χαρτί. Κολλάτε το σύνολο πάνω στο πλαστικό της πρόσοψης αφού πρώτα το τρυπήσετε με τον οδηγό τρυπήματος (front1.jpg). Μετά με οδηγό τις τρύπες του πλαστικού κόβετε με μυτερό ξυράφι την πρόσοψη όπου χρειάζεται.

23/3/2018 UPDATE:   Με χαρά μου φιλοξενώ την φωτογραφία από την υλοποίηση του Δημήτρη που κατασκεύασε την γεννήτρια.



6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία κατασκευη. αναμένω το κουτάκι για να ξεκινήσω και εγω! Σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλή επιτυχία με την κατασκευή. Για να βοηθήσω ανέβασα και τα αρχεία της πρόσοψης. Μπορείς βέβαια αν θέλεις να ακολουθήσεις δική σου διάταξη. Αν τα χρησιμοποιήσεις να θυμάσαι οτι τα ποτενσιόμετρα δεν χωράνε κάτω από το display και πρέπει να στηριχτούν πιο πίσω και να έχουν μακρύ άξονα.

      Διαγραφή
  2. Να σε ρωτησω με προβληματιζουν τα -12V γιατι ολοι μου οι μετασχηματιστες που θα βοηθουσαν ειναι πιασμενοι σε αλλα προτζεκτ. Βρισκω σε τοπικο καταστημα ενα μετασχηματιστη με διπλο τυλιγμα 2Χ12V 10W φθηνα 6 ευρω. Δεν εχει center tapped ομως. Φθανουν τα 0.85Α για το προτζεκτ? Λογικα θα βρω τις φασεις των δυο τυλιγματων του δευτερευοντος και θα ενωσω καταλληλως για να φτιαξω center tap.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καλύπτει μια χαρά. Και εγώ ένα τέτοιο αγόρασα στα 7ευρώ, αλλά είχε μεσαία λήψη όχι 2 τυλίγματα. Δεν πειράζει όμως σου κάνει και αυτός.

      Διαγραφή
  3. Τελικά για χάρην του DIY τύλιξα μονος ενα παλιο μετασχηματιστη 10W(το δευτερευων φυσικά μόνο!), Σαν 1η προσπαθεια μια χαρά πηγε.
    Ηρθε και το κουτί απο banggood (το ειχαν συσκευασει σαν τανκ!!!), αλλα δυστυχώς ο ATMEGA16 ελειπε απο την παραγγελία του ebay οποτε τωρα περιμενουμε λιγο καιρο ακομα να ερθει επεξεργαστης και σοκετ απο aliexpress πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.dropbox.com/sh/a5n3x3vyqywmr9d/AAAHSXMi7fOORkU-vXlgF22ea?dl=0

    Μετα απο πολύ βασανο γιατι ο μικροελεγκτης δεν ελεγε με τιποτα να δεχτει κατα τον προγραμματισμο τα Fuses για εξωτερικη συχνοτητα και ειχε πεισμωσει να χρησιμοποιει το εσωτερικο 1MHz τελικα μετα απο πολλες προσπάθειες και 10 διαφορετικους συνδιασμους Fuse bits νεύρα και ετοιμος να σπασω το breadboard βρηκα εναν συνδιασμο που τελικα ξεμπλοκαρε τον μικροελεγκτη. Ετοιμο και το τροφοδοτικο με αυτοτύλιχτο μετασχηματιστή. Προχωράμε αργα αλλα σταθερα γιατι τρεχουμε πολλα προτζεκτ μαζι και εχει μπλεξει το πραγμα με 5 μπρεντμπορτ και κουτια κατασκευων να στεκουν στον παγκο και επισης ο χρονος δεν περισσευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Count down timer - χρονικό αντίστροφης μέτρησης

Μια απλή κατασκευή χρονομέτρου με αντίστροφη μέτρηση. Μπορεί να μετρήσει μέχρι 100 λεπτά με βήμα του ενός δευτερολέπτου. Είναι ιδανικό για ...